Zo pak je je leven weer op na een crisis 

Zo pak je je leven weer op na een crisis 

Stress en verdriet maken deel uit van het leven, en zijn iets waar de overgrote meerderheid van de mensen van kan herstellen met steun van de mensen om hen heen. Herstel gaat over het terugkrijgen van een gevoel van controle over het leven, en de wetenschap dat het bestaan zinvol is; ​​of dat nu via relaties, betrokkenheid bij de gemeenschap of iets anders is. De betekenis van dit herstel is heel individueel, en ziet er voor iedereen anders uit. Als je je in een moeilijke situatie bevindt, kan het lastig zijn om te weten wat je kunt doen om je beter te voelen. 


Identificeer je behoeften 

Bekijk wat het belangrijkste is om te doen zodat je je beter kunt voelen, bij voorkeur samen met iemand bij wie je je veilig voelt. Sommige dingen zijn belangrijk om onmiddellijk op te lossen, bij andere kan het wat meer tijd kosten. Zaken die goed zijn om in het oog te houden zijn de lichamelijke gezondheid, veiligheid en zekerheid, relaties en het verloop van het dagelijks leven. Door op deze elementaire zaken te focussen voorkom je dat je in nieuwe lastige situaties terechtkomt, of de negatieve consequenties ondervindt van bijvoorbeeld te weinig slapen of niet goed eten. Het zorgen voor de basisbehoeften voorkomt ook dat je je machteloos gaat voelen. 

Bron Pexels – Karolina Kaboompics


Omgaan met je reacties

Het is normaal dat je verschillende onaangename lichamelijke en emotionele reacties ervaart tijdens verhoogde stress in moeilijke periodes. Dit kan onverhoopt een negatieve invloed hebben op de manier waarop je op situaties reageert. Een manier om hiermee om te gaan is om gedachten en gevoelens in woorden om te zetten door ze op te schrijven. Schrijven kan ook de intensiteit van sterke emoties verminderen. Anderen geven er de voorkeur aan zich uit te drukken door te schilderen, gedichten te schrijven, een herinneringsdoos of plakboek te maken. Ook kun je via Psyned hulp krijgen, als je voelt dat je behoefte hebt aan gerichte therapie om met je gevoelens om te gaan. 


Je gedachten hanteren

Een ander belangrijk onderdeel van herstel is het leren identificeren van onaangename gedachten en deze tegengaan met andere, minder verontrustende gedachten. Het kan veel energie kosten als er continu nare gedachten door je hoofd malen. Je gedachten hebben een grote invloed op je gemoed. Het denken aan boze gedachten creëert boze gevoelens, angstige gedachten creëren een gevoel van zorgen, en hopeloze gedachten creëren gevoelens van hopeloosheid. Echter, op dezelfde manier kunnen kalmerende gedachten een gevoel van kalmte creëren. Begin met het identificeren van negatieve gedachten, om je vervolgens te focussen op gedachten die bevorderend zijn. Dit kan je meer controle geven en gemoedsrust creëren.

Bron Pexels – Maksim Goncharenok


Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram