Yoga guide voor thuis!

Yoga guide voor thuis!

Als je mijn blog/Instagram een beetje bekijkt dan heb je vast voorbij zien komen dat ik sinds kort yogalessen ben gaan volgen. Nu moet ik zeggen dat ik het echt pittiger vind dan verwacht maar wel een hele toffe uitdaging om mee aan de slag te gaan.

Een tijdje terug ontving ik een heel leuk mailtje van Lisanne, eigenaresse van Superyoga.nl. Zij kwam met het idee om voor mijn site een artikel te schrijven met verschillende tips over een gezonde levenstijl en yoga. Dit vond ik zelf een heel leuk idee en zo gezegd zo gedaan. Ben je net als ik ook bezig met een aantal veranderingen in je leven? Lees dan snel mee!

yogaEr zijn oneindig veel redenen te bedenken: een leven waarbij je iedere dag moet rennen en vliegen om je drukke agenda te kunnen managen, behoefte aan een moment voor jezelf, het verbeteren van je gezondheid of het bouwen aan een lenig lichaam. Met yoga werk je aan een optimale balans tussen lichaam en geest waar je na verloop van tijd iedere dag de vruchten van plukt.

Door je regelmatig op de yogamat te bevinden, krijgt stress minder kans om zich op te hopen in je lichaam waardoor je minder snel last hebt van nare gevolgen van een té druk leven, voel je je gedurende de dag een stuk opgewekter en vrolijker en word je ook nog eens een stuk leniger. Klinkt goed toch? Dit is slechts een greep uit de vele voordelen die yoga te bieden heeft! Yoga bestaat al eeuwen en dat is niet voor niets. Het fijne is dat yoga niet prestatiegericht is, alle houdingen die bij yoga komen kijken hebben als doel om je gewrichten, organen, bloedvaten en je zenuwstelsel beter te laten functioneren. Lijkt het je leuk om te starten met yoga en wil je eerst thuis proberen of het je bevalt maar weet je niet waar te beginnen? Lees de onderstaande tips om een eigen yoga-moment te creëren én vast te houden.

Stap 1: Stel jezelf een doel en focus je daarop
Zonder doel valt er weinig te beginnen. Dit geldt net als bij heel veel dingen in het dagelijkse leven ook bij yoga. Het belangrijkste onderdeel is het bepalen van een doel waarop je je gaat focussen. Heb je meerdere doelen? Geen probleem! Schrijf op wat je wilt bereiken zodat je houvast creëert voor de komende tijd op je yogamat. Tip: maak een moodboard op Pinterest van je doel(en). Behalve dat het ontzettend leuk is, werkt het ook nog eens super motiverend. Werk je doelstelling(en) uit in meerdere focuspunten zodat je straks beter weet waarop je je in je practice gaan richten.
Omdat yoga voor iedereen is, hoeft een doel nooit prestatiegericht te zijn. Bepaal voor jezelf welk doel bij jou past en werk daar op je eigen tempo naartoe.

Stap 2: Gun jezelf een veilige en goede start
Nu je weet waar je naartoe wilt werken, kun je je richten op de manier hoe je dit gaat doen. Het beste is om een klein beetje advies in te winnen van een professional zodat je jezelf niet de verkeerde kant op stuurt. Hoewel je hebt besloten dat je eerst thuis aan de slag wilt gaan met yoga, is het toch verstandig om een proefles te volgen bij een sportschool of yogastudio voor een fijne introductie in de yogawereld. Bedenk voorafgaand aan de proefles een paar dingen waar je graag antwoord op wilt hebben en stel ze achteraf of voorafgaand aan de les aan de docent. De meeste docenten vinden het heel erg leuk dat je jezelf open stelt voor yoga en zijn bereid om je een eind op weg te helpen. En wie weet ben je na je proefles toch overtuigd om je lessen bij de sportschool of studio te gaan volgen. Een goed begin is het halve werk!

weheartit.com(bron afbeelding – weheartit.com)

Stap 3. Creëer een practice die bij jou past
Omdat iedereen een eigen voorkeur heeft bij bepaalde onderdelen van yoga, is lang niet iedere practice hetzelfde. Als je van plan bent om voor lange termijn yoga te gaan beoefenen, is een practice op maat een belangrijke basis die je nodig hebt. Wat is jouw ideale moment, ben je een ochtendmens of juist eens avondmens? Kies zelf je meest geschikte tijdstip uit, de één heeft meer baat bij ochtendsessies, een ander plant de yogaoefeningen liever ’s avonds. Ook de omgeving is van belang voor een optimale practice: kies een rustige ruimte uit waarbij je voldoende vrije bewegingsruimte hebt. Bepaal zelf of je het liefst in een kleine of juist grote en open ruimte je oefeningen uitvoert. Demp het licht en steek het liefst enkele kaarsen aan om een rustige ruimte te creëren.

Stap 4: Begin met korte sessies op de juiste yogamat
Als je nog nooit eerder een asana hebt uitgevoerd, kun je het beste beginnen met Hatha Yoga in combinatie met een sticky yogamat. Sticky matjes geven een veilig gevoel dankzij het plakkerige effect, bieden veel grip en zijn bovendien niet heel duur. Deze matjes zijn ideaal als je wilt uitproberen of yoga iets voor jou is. Wil je een mat die zeer lang mee gaat omdat je weet dat jij de komende jaren nergens anders dan in de wereld van yoga te vinden bent? Dan is een Manduka yogamat een fijne keuze waarvan je een leven lang plezier kunt hebben.

Schermafbeelding 2016-02-09 om 18.10.24

Bouw je practice op met korte sessies en breid steeds een stukje verder uit naarmate je de oefeningen beter onder de knie krijgt. Begin bijvoorbeeld iedere ochtend met 10 minuten Hatha Yoga van Ekhart. Omdat de mogelijkheden eindeloos zijn, kun je gedurende enkele weken al uitbouwen naar 20 -30 minuten per dag. Als je de smaak te pakken krijgt, zal je zien dat je al snel een uur op je mat bezig bent! Let op dat je niet te snel wilt en je spieren nooit overbelast. In het begin zal niet iedere asana even makkelijk uit te voeren zijn, dit is geen probleem. Het belangrijkste is dat je doet wat jij kunt. Kies je eigen niveau en je merkt al na een aantal sessies dat je soepelheid verbetert.

Stap 5: Word een echte pro, GO Yoga!
Naarmate je je eigen practice volledig onder de knie hebt, kan het zijn dat je verlangt naar het uitbreiden van je skills of zelfs het aanleren van een geheel nieuwe yogastijl. Via verschillende Youtube channels zoals DoYouYoga kun je uitdagende challenges vinden om een volgend niveau te bereiken. Behalve Youtube zijn er tal van yoga-apps beschikbaar voor je smartphone of tablet waarmee je direct aan de slag kunt: Pocket Yoga (iOS en Android), Daily Yoga (iOS en Android), Yogify (iOS) en Yoga Stretch (iOS) behoren tot de beste yoga apps. Leef je uit met de schat aan informatie, houdingen, filmpjes in HD-kwaliteit, professionele sessies, achtergrondmuziekjes en meer.
En vergeet het belangrijkste niet: always keep your smile!

weheartit.com2(bron afbeelding – weheartit.com)

Doe jij aan sport?
Heb je ervaring met yoga?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

7 Reacties

  1. 16 februari 2016 / 16:17

    Wat een super goed en leuk artikel! Zelf doe ik nu twee jaar Yoga. Ik vind het vooral fijn dat het helemaal niet alleen draait om leningheid maar ook om (mentale) kracht. Echt heel leuk dat je bent begonnen, veel succes! Liefs

  2. 11 februari 2016 / 20:01

    Wat een leuk en inspirerend artikel!

    Liefs,
    Susan

  3. 10 februari 2016 / 19:48

    Interessant artikel, yoga lijkt mij wel leuk voor te doen 🙂
    X

  4. 10 februari 2016 / 12:11

    Interessant artikel. Ik ben zelf helemaal niet zo lenig en denk dat Yoga mij niet zal liggen. Ik ben dan liever bezig met fitness en dit doe ik samen met een personal trainer die mij net een stapje verder brengt! Binnenkort krijg ik mijn voedingslijst en ga ik er weer heel hard mee bezig. 🙂
    liefs

  5. 10 februari 2016 / 12:08

    Ik doe al jaren yoga thuis. Gewoon een kwartier à twintig minuutjes drie à vier keer per week. Supergoed voor m’n spieren 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram