Wat doe ik met een aangebroken fles wijn?

Wat doe ik met een aangebroken fles wijn?

Heb je zin in een wijntje, maar weet je nu al dat je niet de hele fles leeg gaat drinken? Dan twijfel je misschien of het verstandig is om er eentje te openen. Zonde, want je hoeft de rest van de wijn echt niet weg te gooien als je hem een paar dagen laat staan.

Althans, niet als je weet hoe je ermee omgaat. In deze tekst lees je wat je doet met een aangebroken fles wijn, zodat je vanavond toch lekker een wijntje kunt pakken.


Sluit de fles af

Als je een fles Beaujolais wijn aanbreekt, maar niet leegdrinkt, moet je hem altijd goed afsluiten. Doe je dit niet? Dan gaat dit ten koste van de kwaliteit van de wijn. De inhoud van de fles wordt immers blootgesteld aan zuurstof en dat komt de smaak niet ten goede. Een wijnfles met draaidop sluit je makkelijk en snel weer af, maar bij een wijnfles met kurk is dit een stuk lastiger. Het is namelijk nogal een uitdaging om de kurk weer terug in de fles te krijgen. Gelukkig kun je in plaats daarvan ook een wijnstopper gebruiken om een aangebroken wijnfles goed af te sluiten.

Giet de wijn over

Is de kurk kapot of ben je hem kwijt? En heb je ook geen wijnstopper? Giet de wijn dan over in een lege fles. Kies altijd voor een fles met afsluitbare dop, zoals een frisdrank- of waterfles. Spoel deze eerst goed schoon en giet de wijn er daarna in. Zodra je alles hebt overgegoten, draai je de dop dicht. Controleer vervolgens of deze goed dicht zit en zet hem weg. Als je de wijn in een goed afgesloten fles bewaart, kan er weinig tot geen zuurstof bij en dat zorgt ervoor dat hij lekker blijft.

Bron Pexels – ROMAN ODINTSOV


Bewaar hem op de juiste plek

Sommige mensen hebben er een handje van om een aangebroken fles wijn op het aanrecht te bewaren. Op zich logisch, want je wordt er op deze manier aan herinnerd dat je hem nog op moet drinken. Als je de fles in de (koel)kast zet, is dit niet het geval. Toch is het beter om een aangebroken fles wijn op een donkere plek te bewaren. Licht kan er namelijk voor zorgen dat de wijn snel ‘ouder’ wordt en dat gaat ten koste van de smaak.

Een aangebroken fles rode wijn bewaar je in de kast, terwijl je aangebroken witte wijn of rosé juist beter in de koelkast kunt bewaren. De temperatuur in de koelkast zorgt ervoor dat de wijn minder snel gaat oxideren en daardoor smaakt hij over een paar dagen meestal nog steeds goed. 

Houdbaarheid van wijn na opening

Hoe lang een fles wijn van Colaris houdbaar is, hangt van de wijnsoort af. Rode wijn smaakt het beste als je de fles binnen twee tot drie dagen leegdrinkt. Omdat witte wijn en rosé in de koelkast bewaard worden, zijn ze wat langer houdbaar. Deze wijnsoort kun je doorgaans vijf dagen na het openen van de fles nog steeds prima drinken.

Bron Pexels – Grape Things


Draag jij graag een wijntje?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram