Vintage vs. Retro in 2013

Vintage vs. Retro in 2013

Al in de NY Fashion Week Spring 2013 die plaats vond in september zagen we Vintage en Retro voorbijkomen.  Dit belooft dus veel goeds voor het nieuwe jaar, want vintage en retro items zijn heel goed te combineren met moderne kleding. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee stijlen en hoe kun je ze het beste dragen?

Vintage

Vintage is oude kleding (en schoenen en accessoires), zo ongeveer uit de jaren ’20 tot ’70, waarvoor weer nieuwe belangstelling is ontstaan. Maar natuurlijk kan niet elk oud kledingstuk zomaar als vintage bestempeld worden. Over het algemeen is het designer- of met de hand gemaakte kleding die symbool staan voor een bepaalde periode in het verleden. Omdat goede vintage stukken zeldzaam zijn, gebruiken ook veel modeontwerpers vintage als inspiratie voor een nieuwe collectie.

 

Retro

Retro kleding is nieuw, maar alleen gebaseerd op oude ontwerpen uit de jaren ’60 en ’70. Retro items zijn, net als vintagestukken, goed te combineren met moderne kleding. Deze trends is met name in de laatste decennia populair geworden. Niet alleen zie je veel retro-invloeden in kleding, maar bijvoorbeeld ook in het interieur, architectuur en in de beeldende kunst.

 

Preview Vintage & Retro 2013

Geen idee wat je je nu precies kunt voorstellen bij deze trends in 2013? Wij hebben een paar mooie stukken uit de NY Fashion Week op een rij gezet van verschillende designers ter inspiratie. En het goede nieuws is dat de ontwerpen heel draagbaar zijn. Goed voornemen voor het nieuwe jaar: voor een betere prijs jouw vintage- en retro-geïnspireerde stukken binnenhalen!

foto3

Oscar de la Renta

Oscar de la Renta gaf met zijn collectie een perfecte impressie van de jaren ’60, waar we ons Grace Kelly zo in kunnen voorstellen.  De la Renta wist heel goed een jeugdige look in zijn elegante ontwerpen te verwerken. De wit met zwart gestreepte jurk hierboven bijvoorbeeld, past bij vrouwen van alle leeftijden .

foto2 

Vivienne Westwood

Ook Vivienne slaagde er in om de vroege jaren ’60 look vast te leggen in haar collectie. Haar gevoel voor detail komt in de stukken hierboven ook weer perfect tot zijn recht. De hoeden, handschoenen, puntige schoenen en handtassen maken het plaatje compleet.

foto1

Zac Posen

Zac nam ons in zijn adembenemende collectie mee terug naar de jaren ’30 en ’40. Niet alleen zijn deze ontwerpen prachtig, ze zijn ook nog eens super draagbaar. Wat dacht je van de fit ‘n flare sweetheart jurk met verschillende printen, die bij elk lichaamstype past? Of de bijzondere zwarte jurk rechts, gedragen door topmodel Alek Wek?

Nog meer inspiratie? Kijk voor de leukste mode tips en trends op The Bulletin!

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram