Vervang je parket niet, maar repareer het via Van Houdt!

Vervang je parket niet, maar repareer het via Van Houdt!

Een parketvloer heeft een mooie en natuurlijke uitstraling die een gezellige sfeer in huis creëert. Zo zijn parketvloeren niet alleen duurzaam, maar ook gemakkelijk te onderhouden. Tenminste, als het pakket geen tekenen van slijtage begint te vertonen.

Als je overweegt je parketvloer te vervangen, raden we je aan er nog eens over na te denken. Je parket opknappen is eigenlijk veel voordeliger, en net zo mooi! Onze parketvloer specialisten bij Van Houdt helpen je hier graag bij. 


Mijn parketvloer is beschadigd. En nu?

Als je parketvloer beschadigd is, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het te repareren, afhankelijk van de ernst van de schade. Hier zijn een aantal opties: 

  • Inspecteer de schade: Voordat je beslist wat te doen, inspecteer je de vloer zorgvuldig om de omvang van de schade te bepalen. Kijk of er scheuren, krassen, deuken, verkleuringen of andere tekenen van beschadiging zijn.
  • Maak de vloer schoon: Maak de vloer schoon om te zien of de beschadiging in de afwerkingslaag zit of dieper in het hout. Gebruik een zachte borstel of stofzuiger om vuil en stof te verwijderen.
  • Repareer kleine krassen en deuken: Kleine krassen en deuken kunnen vaak worden gerepareerd met houtvuller of pasta. Vul de beschadigde plekken met het vulmiddel en strijk glad met een plamuurmes. Laat het vulmiddel drogen en schuur lichtjes met fijn schuurpapier voordat je de vloer afwerkt.

Onthoud dat het repareren van een parketvloer een gespecialiseerde taak is en dat je het beste een professional kunt raadplegen om ervoor te zorgen dat de reparaties op de juiste manier worden uitgevoerd en dat de vloer er weer als nieuw uitziet.

Kosteneffectief

Het repareren van een parketvloer is vaak veel kosteneffectiever dan het volledig vervangen van de vloer. Dit komt omdat parketvloeren vaak duurzaam zijn en lang meegaan als ze goed worden onderhouden. Door het repareren van beschadigde of versleten delen van de vloer, kan de levensduur van de vloer worden verlengd zonder dat er een volledige vervanging nodig is. Bovendien is het vervangen van een parketvloer vaak een tijdrovend en ingrijpend proces dat veel arbeid en materialen vereist. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om de oude vloer te verwijderen, de ondervloer voor te bereiden en nieuwe parket planken te leggen. Dit kan leiden tot flinke kosten voor materialen, arbeidskosten en mogelijk extra kosten voor het afvoeren van afval. 

Aan de andere kant kan het repareren van beschadigde delen van de parketvloer een snellere en minder ingrijpende oplossing zijn. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn om beschadigde delen te schuren, kieren en gaten op te vullen en opnieuw te lakken via Van Houdt Vloeren,  wat vaak minder tijd en materiaalkosten vereist dan het volledig vervangen van de vloer.


Milieuvriendelijker

Wist je dat het repareren van een parketvloer vaak milieuvriendelijker is dan het vervangen van de vloer? Dit komt omdat het minder afval en schade aan het milieu veroorzaakt. Als een parketvloer namelijk wordt vervangen, moeten de oude parket planken worden verwijderd en afgevoerd. Dit kan leiden tot hoeveelheden afval en extra transport- en stortkosten. In vergelijking daarmee kan het repareren van een parketvloer minder afval genereren en minder energie en middelen vereisen. In veel gevallen kunnen beschadigde of versleten delen van de vloer worden gerepareerd zonder de noodzaak om nieuwe materialen te gebruiken. 

Bron Pexels – cottonbro studio


Welke opties zijn beschikbaar bij parketrenovatie?

Er zijn verschillende opties beschikbaar bij het renoveren van een parketvloer, afhankelijk van de conditie van de vloer en het gewenste resultaat. Hieronder staan enkele veelvoorkomende opties voor parketrenovatie:

  • Schuren en opnieuw afwerken

Dit is een veelvoorkomende methode om een beschadigde of versleten parketvloer op te knappen. Bij deze methode wordt de bovenste laag van het houten oppervlak verwijderd met een schuurmachine en wordt de vloer opnieuw afgewerkt met een olie, hardwax of lak.

  • Vervangen van beschadigde planken

Als sommige delen van de parketvloer beschadigd zijn, kunnen deze worden vervangen door nieuwe planken die passen bij de kleur en het patroon van de 

bestaande vloer. 

  • Opvullen van kieren en gaten

Bij deze methode worden kieren en gaten in de parketvloer opgevuld met schoon zaagsel dat overeenkomt met de kleur van de vloer. Nadat het vulmiddel droog is, wordt de vloer geschuurd en opnieuw afgewerkt. 

  • Spijkers drevelen

Als er spijkers zichtbaar zijn op de vloer, kan dit met een hamer en drevel in het hout worden geslagen. Vervolgens wordt er met een papje van schoon zaagsel en lijm de gaten gevuld. 

  • V-groeven frezen

Heb je een houten vloer met V-groeven en wil je deze graag laten behandelen met olie, hardwax of lak? Dan kun je je vloer laten schuren of frezen. Hierbij wordt vaak gebruikt gemaakt van een V-groeven freesmachine. Hiermee kunnen parketteurs V-groeven minimaal uitfrezen. Een échte precisie klus!

Het renoveren van je parketvloeren is een betaalbare oplossing die je niet alleen geld bespaart, maar er ook fantastisch uitziet. Laat je informeren bij professionals bij Van Houdt voordat je besluit je vloer een nieuwe upgrade te geven.


Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram