Ga je een tweede badkamer inrichten in de woning, bijvoorbeeld op de zolderverdieping? Dat kan een ideale oplossing zijn, als je een gezin hebt of vaak gasten over de vloer hebt.
Of als je gewoon ruimte over hebt en de luxe van een tweede badkamer wil ervaren. Dit zijn handige tips om tot een mooie inrichting te komen!
Functie
Denk allereerst goed na over de precieze functie van de tweede badkamer. Zie je het als een losstaande badkamer, of meer als een extra badkamer naast de eerste badkamer in huis? Dit vraagt namelijk om een verschillende inrichting. Als het om een losse badkamer gaat, kun je deze qua functionaliteit vrijwel gelijk inrichten als de hoofd badkamer. Dit is bijvoorbeeld het geval als je kinderen van de tweede badkamer gebruik van maken, of visite die over de vloer komt en blijft slapen. Plaats hier ook een toilet, douche en bad. Ook een wastafel en bijbehorend meubel is wenselijk. Kies een mooi modern design, zoals een badkamermeubel wit. Je kunt de tweede badkamer juist ook als een ondersteunende badkamer zien, als je van beide badkamers gebruik gaat maken. Plaats in de tweede badkamer bijvoorbeeld een losstaand bad, als deze in de hoofd badkamer niet te vinden is. Een douche is hier dan wellicht overbodig, als deze juist in de andere badkamer staat. Maar het is dus maar net wat hierin de voorkeur is.
Ruimte
Houd rekening met de beschikbare ruimte. Een tweede badkamer is doorgaans wat kleiner dan een hoofd badkamer: hier kun je dus rekening mee houden qua inrichting. Past er bijvoorbeeld geen bad in de kamer? Dat is helemaal geen punt, als je wel voor een fijne douche zorgt. Een moderne inloopdouche met douchewand is praktisch, waar je bijvoorbeeld een luxe regendouche in kunt plaatsen. Ga daarnaast voor een smalle wastafel, als er maar weinig plek is. Een toilet kan een uitkomst zijn in de badkamer, maar is niet altijd nodig als er bijvoorbeeld op de begane grond en eerste verdieping al een toilet te vinden is.
Bron Pexels – Karolina Grabowska
Stijl
Richt de nieuwe badkamer natuurlijk helemaal naar wens in. Ook het stukje stijl telt hierin mee. Het is leuk om hiermee te spelen en de tweede badkamer bijvoorbeeld een andere stijl toe te kennen dan de eerste badkamer. Zo is het nog leuker dat je twee badkamerruimtes hebt in huis! Ga voor een industriële stijl bijvoorbeeld, met stoere details. Een betonnen vloer, metalen meubelen en grof hout in de afwerking: het vormt een plaatje bij elkaar. Maar het is maar net wat er bij je wensen past. Zoek vooral zoveel mogelijk badkamer voorbeelden op om erachter te komen wat de opties zijn. Werk met een moodboard, om kleuren en materialen te combineren.
Speciale onderdelen
Houd tot slot rekening met eventuele speciale onderdelen. Is de badkamer bijvoorbeeld bedoeld voor je kinderen om te gebruiken? Dan kan het handig zijn om er een bad te plaatsen: zeker kleine kinderen gaan vaak in bad. Plaats krukjes in de ruimte, zodat je kinderen makkelijker bij de wastafel kunnen komen. En denk na over de opbergruimte: je kunt bijvoorbeeld een lage kast in de kamer plaatsen, zodat je kids er gewoon bij kunnen komen. Is de badkamer bedoeld voor gasten en zal de badkamer niet zo vaak worden gebruikt? Dan kun je voor een simpelere inrichting gaan, met gewoon een fijne douche, een toilet en een wastafel. Zo’n basisinrichting is in dat geval voldoende.
Het is een ware luxe, een tweede badkamer in huis. Al helemaal als de badkamer naar wens is ingedeeld en ingericht! We hopen dat de bovenstaande tips je goed van pas komen.
Bron Pexels – Karolina Grabowska