Tips bij het overstappen naar een andere zorgverzekering!

Tips bij het overstappen naar een andere zorgverzekering!

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zo zorgt de overheid ervoor dat iedereen verzekerd is tegen zorgkosten en blijft zorg toegankelijk voor iedereen. Met een basisverzekering dek je de meeste medische zorg en gedeeltelijk ook geestelijke gezondheidszorg.

Met aanvullende zorgverzekeringen kun je extra zorgkosten vergoed krijgen. Als je zorgbehoeften veranderen, kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Hoe dat precies zit en meer lees je in dit artikel. 


Basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen

Laten we eerst eens kosten uiteen zetten welke verschillende zorgverzekeringen er zijn. Om te beginnen heb je de basis zorgverzekering. Een basisverzekering is de verzekering die iedereen in Nederland moet hebben afgesloten. Met een basisverzekering ben je verzekerd tegen de meest gangbare zorgkosten. Vaak zijn dat de gemiddelde huisarts bezoeken en gangbare medicatie. Wanneer je specialistische zorg nodig hebt of veel vaker dan gemiddeld zorg nodig hebt, dan biedt een aanvullende zorgverzekering uitkomst. Bij aanvullende zorgverzekeringen kun je denken aan een tandartsverzekering, een orthodontieverzekering of een tandartsverzekering. Zo kiezen mensen voor een tandartsverzekering, wanneer ze vaak problemen met hun gebit hebben. Tandartskosten worden niet verzekerd vanuit het basispakket van een basisverzekering en dus zijn mensen met een slecht gebit voordeliger uit met een aanvullende tandartsverzekering. 

Bron Pexels – cottonbro studio


Overstappen naar een andere zorgverzekering

Als er jaarlijks weinig verandert in je zorgbehoeften, is de kans groot dat je niet eerder hebt nagedacht over het overstappen naar een andere zorgverzekering. Toch is het verstandig om dat ieder jaar opnieuw te doen. De premie varieert niet alleen per zorgverzekering en per zorgverzekeraar, maar ook per jaar. Het overstappen van zorgverzekering kan geld besparen. Maar ook de afspraken die zorgverzekeraars met zorgaanbieders hebben, veranderen elk jaar. Het kan dus zijn dat de zorgaanbieder die voorheen een lijntje had lopen met jouw zorgverzekeraar, dat het aankomende jaar niet meer heeft. Daarom kijken veel mensen aan het eind van het jaar naar de nieuw gemaakte afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Ook kijken veel mensen naar de goedkoopste premies.  


Zo stap je over

Er bestaan handige vergelijkingswebsites waarbij je verschillende zorgverzekeringen en de bijbehorende premies met elkaar kunt vergelijken. Dat maakt overstappen nog makkelijker. Je kunt ook kijken welk eigen risico er bij jouw financiële situatie past, zo maak je een verstandige keuze. Je kunt zoals eerder gezegd aan het eind van het jaar overstappen, maar het is belangrijk dat je dit vóór 1 januari hebt gedaan. Je nieuwe zorgverzekering gaat per 1 januari in, maar deze moet dus voortijdig zijn afgesloten. Als dit niet het geval is, blijf je bij je oude zorgverzekering. Door op tijd te beginnen met het onderzoeken van je zorgbehoeften, het vergelijken van zorgpremies en de polisvoorwaarden door te nemen, kun je op tijd overstappen naar de meest voordelige zorgverzekering voor jou.

Bron Pexels – Mikhail Nilov


Ben jij wel is overgestapt?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram