Natuurlijk en goedkoop: schoonmaakproducten maken met baking soda

Natuurlijk en goedkoop: schoonmaakproducten maken met baking soda

We worden ons steeds bewuster van de impact van chemische middelen op onze gezondheid en op het milieu. Zo eten we steeds vaker biologisch. Dan is het toch best raar als je je huis nog gewoon schoonmaakt met schoonmaakmiddelen die boordevol chemische troep zitten?

Toegegeven, het huis ruikt erna lekker lekker fris, maar je ademt die frisse chemische lucht dus ook gewoon in. En spoelt het weg door de gootsteen. Gelukkig is er een natuurlijk én goedkoop alternatief om het huis mee onder handen te nemen: baking soda. Dankzij zijn schurende en ontgeurende eigenschappen is deze minerale stof (een basisch zout) een echte krachtpatser.

Zeker als je wel klaar bent met wat gedachteloos scrollen op je socialmediakanalen, je opwinden over alle negatieve commentaren op X of maar weer eens een kansje wagen in een online casino in Nederland, en liever fysiek wat meer in actie komt, dan is het huis een grote schoonmaakbeurt geven sowieso een goed idee. En natuurlijk helemaal als dit op een ecologisch verantwoorde wijze kan. Daarom volgen hieronder een aantal recepten om zelf schoonmaakmiddelen te maken met baking soda.

Bron – cottonbro studio


Allesreiniger

Meng 2 eetlepels baking soda met 1 liter warm water en giet het in een spuitfles. Voeg voor een lekker fris geurtje eventueel nog een paar druppels etherische olie toe, bijvoorbeeld  lavendel of citroen. Schud alles goed door elkaar zodat de verschillende bestanddelen zich kunnen mengen. Et voila: je hebt een natuurlijke allesreiniger voor oppervlakken als aanrechtbladen, tegels en tafels. Baking soda helpt goed bij het verwijderen van vuil en vet vanwege het licht schurende effect, terwijl de etherische olie zorgt voor een lekker fris geurtje.

Ontstopper

Niets zo vervelend als een verstopte afvoer. Helemaal als dit ’s avonds laat in het weekend gebeurt. En als je dus helemaal niks ertegen in huis hebt. Maar ook hier komt baking soda to the rescue. Gooi een kopje baking soda in de verstopte afvoer, en vervolgens een kopje hete azijn. Laat het maar even lekker bruisen en borrelen voor een minuut of vijftien, twintig. En spoel daarna goed na met heet (liefst gekookt) water. De combinatie van baking soda en azijn zal de verstopping oplossen en de afvoer reinigen zonder dat er schadelijke chemicaliën aan te pas komen. Een pakje baking soda standaard in huis hebben loont dus altijd.


Schuurmiddel

Wil je de badkamer en keuken eens goed onder handen nemen? Maak dan een pasta van baking soda en water en breng het aan op hardnekkige, aangekoekte plekken. Wrijf het mengsel daarna goed in met een spons of borstel. Laat het een paar minuten intrekken voordat je het weer afspoelt met water. Deze natuurlijke schuurpasta is onder andere heel effectief in het verwijderen van kalkaanslag, vetophopingen en zeepresten. Met als groot voordeel dat je de oppervlakten niet ermee beschadigt.


Geurverfrisser

Komt er een geurtje van je tapijt of andere stoffering in huis af? Strooi royaal met baking soda erover, laat het een paar uur (of zelfs een hele nacht) zitten om al die geuren te absorberen. En zuig de bakingsodakorrels vervolgens grondig op met de stofzuiger. Baking soda neutraliseert geurtjes, waardoor je tapijt of andere stofferingen weer lekker fris gaan ruiken na behandeling ermee.

Bron Pexels – Anna Shvets


Maakt jij wel is een eigen schoonmaakmiddel?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram