Konijn buiten houden? Zo maak je het dier gelukkig!

Konijn buiten houden? Zo maak je het dier gelukkig!

Houd je een konijn in de tuin of zit je hieraan te denken? Dat is zeker goed mogelijk. Zorg er wel voor dat je het leven van het dier zo aangenaam mogelijk maakt: daar ben jij als baasje immers verantwoordelijk voor. Er zijn verschillende aandachtspunten om op te letten. Lees gauw verder voor onze tips!


Ruime konijnenren

Het grote voordeel van een konijn in de tuin houden? Het dier heeft hier lekker veel bewegingsruimte. En dat maakt een konijn gelukkig! Let wel, de meeste konijnen kunnen niet zomaar los door de tuin lopen, in verband met ontspanningsgevaar en gevaar voor roofdieren. Wat je wel kunt doen, is een ren in de tuin plaatsen. In een konijnenren kan het diertje lekker rondlopen, rennen en spelen. En het voelt voor het konijn net alsof hij gewoon in de buitenlucht zit – zeker als de ren genoeg ruimte biedt. Rennen geven konijnen dus bewegingsvrijheid én tegelijkertijd veiligheid. Kies de ren die bij de tuin past, qua afmetingen, bescherming en vorm bijvoorbeeld. Zo zijn er konijnenrennen die je volledig kunt afdekken, zodat roofdieren geen kans maken.


Groot konijnenhok

Het konijn zit natuurlijk niet steeds in de ren. Ook een mooi konijnenhok is tevens essentieel! Onthoud bij de zoektocht: een te groot hok bestaat eigenlijk niet. Oftewel, het dier loopt graag lekker rond in het hok. Zelfs als je ook een grote ren hebt staan in de tuin. Een groot konijnenhok verhoogt het levenscomfort van het diertje. Denk bijvoorbeeld aan een hok met een extra verdieping, of een afzonderlijk gedeelte om in te slapen. Nog een voordeel: in een groot hok kun je meerdere konijnen laten leven, waar we verder op ingaan in de onderstaande alinea.


Bron Pexels – caffeine


Meerdere konijnen

Konijnen zijn snel eenzaam. En als je je konijn buiten laat leven, gebeurt dit eerder dan wanneer je konijn binnen leeft. Je bent er zelf immers niet de hele dag bij. In de zomermaanden zit je wellicht wel vaak in de tuin, maar zodra het kouder wordt, blijf je liever binnen. Zorg daarom het liefst voor een maatje voor je konijn: konijnen kunnen uitstekend in een groep leven. Sterker nog, dit doen ze maar al te graag. Het zijn echte sociale dieren. Zeker als konijnen elkaar al van jongs af aan kennen, gaat dat samenleven goed. Anders is het wellicht nodig om even te wennen, maar doorgaans gaat zo’n periode snel voorbij. Met name een mannetje en een vrouwtje gaan goed samen, waarbij je voor castratie of sterilisatie kunt kiezen. Ook twee vrouwtjes kun je doorgaans bij elkaar plaatsen, het liefst al vanaf een jonge leeftijd.


Veilige tuin

Zorg dat je tuin veilig is voor je konijn. Laat je het dier los rondlopen? Dan is het met name belangrijk dat er geen giftige planten in de tuin staan. Konijnen hebben immers de neiging om overal aan te knagen. Plaats het dier liever in een ren, zodat het konijn ook niet zomaar kan ontsnappen. En dan nog is het zaak om je konijn in de gaten te houden, want het zijn goede gravers: soms proberen konijnen onder de ren uit te komen. Een ren met een afgesloten bodem voorkomt dit. Daarnaast is er dus het gevaar voor roofdieren, zoals vogels of vossen. Met name in een open tuin is een konijn een makkelijk doelwit. Zorg liever voor beschutting, voor de veiligheid van je konijn. Dit biedt ook direct meer schaduw, wat wenselijk is: konijnen kunnen niet zo goed tegen (extreme) hitte. Tot slot is het zaak om beschutting te bieden, bij regen en wind bijvoorbeeld. Zet je konijn niet op de tocht, maar liever meer afgedekt.

Bron Pexels – Alexey Demidov


Heb jij ervaring met een konijn als huisdier?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram