Je eerste zorgverzekering afsluiten: alles wat je hierover moet weten

Je eerste zorgverzekering afsluiten: alles wat je hierover moet weten

Je bent net achttien jaar geworden. Het afsluiten van je eerste zorgverzekering is een belangrijke eerste stap richting het volwassen worden en naar financiële zekerheid op het gebied van je gezondheid. Toch kan het een verwarrend proces zijn. Je komt te staan voor verschillende opties en voorwaarden die je moet overwegen. In dit blog gaan we dieper in op de informatie die je nodig hebt voordat je jouw eerste zorgverzekering afsluit.

Waarom heb ik een zorgverzekering nodig?

Een zorgverzekering in Nederland is verplicht. Je bent met deze verzekering gedekt voor de basiszorg. Hierdoor voorkom je hoge medische kosten. Naast dat het verplicht is, krijg je dus toegang tot zorg. Zo gek is het dus niet om een zorgverzekering af te sluiten. Het geeft je toegang tot medische behandelingen, specialisten en medicijnen wanneer dat nodig is.

Bron Pexels –  Polina Tankilevitch

Verschillende zorgverzekeringen

De basisverzekering is dus verplicht in Nederland, maar naast deze basisverzekering kan je ook kiezen voor een aanvullende verzekering. Ondanks dat deze niet verplicht is, is deze verzekering wel aan te raden. De basisverzekering dekt namelijk alleen essentiële medische kosten, zoals huisartsbezoeken en ziekenhuisopnames. Een aanvullende verzekering helpt je met het geven van een extra dekking. Denk bijvoorbeeld aan tandheelkundige zorg en alternatieve geneeswijze.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wanneer je een zorgverzekering moet afsluiten is het belangrijk om verschillende opties met elkaar te vergelijken. Vergelijk de verschillende zorgverzekeraars op basis van dekking en premie en ga niet direct voor de goedkoopste zorgverzekeraar maar kijk eerst wat er in dit pakket allemaal wordt aangeboden. De goedkoopste is niet altijd de beste keuze. Zorg voor een goed evenwicht tussen de kosten die je betaalt en de dekking die je krijgt.

Eigen risico

Je zult al snel zien wanneer je je eigen risico omhoog gooit, je maandelijkse kosten lager worden. Het is altijd een beetje gokken hoe hoog je jouw eigen risico moet zetten. Ga daarom goed na hoeveel je te besteden hebt en welke zorg je de afgelopen jaren hebt gehad. Heb je meerdere afspraken in het ziekenhuis gehad of kan je niet snel een hoger bedrag zoals 885 euro neerleggen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een laag eigen risico. Het minimale bedrag hiervoor is 385 euro. Je betaalt misschien iets meer per maand, maar het zorgt wel voor financiële zekerheid.

Verzekerd op reis

Je wordt ouder dus de kans is groot dat je ook wat vaker tijdens je studie op reis gaat. Het hebben van een buitenland zorgverzekering is hierin erg belangrijk. Wanneer er iets op reis gebeurt, is het namelijk niet standaard dat je verzekerd bent. Kijk goed wat er in je pakket is meegenomen en sluit deze verzekering wanneer nodig af. Zo heb je zekerheid en kan je met een gerust hart op reis!

Bron Pexels – Karolina Grabowska

Heb jij wat aan deze tips over een zorgverzekering?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram