Is jouw wijnsmaak in de loop der jaren veranderd?

Is jouw wijnsmaak in de loop der jaren veranderd?

Drink jij tegenwoordig nog steeds dezelfde wijn als pakweg tien of twintig jaar geleden? Of is je smaak op het gebied van wijn in de loop der jaren veranderd? Als dat laatste het geval is, is dat niet zo vreemd. Je eet nu misschien ook andere dingen dan zoveel jaar geleden, misschien zelfs dingen waar je toen niet aan moest denken. En ook je kledingsmaak of je voorkeuren als je op vakantie gaat zijn nu vast niet meer hetzelfde dan lang geleden. Je smaak, die verandert in de loop der jaren nu eenmaal, en dat merk je op allerlei terreinen. Ook als het gaat om wijn.


Bron Unsplash @kate_gliz

Van makkelijk drinkbaar naar vol van smaak

Voor de meeste mensen geldt dat hun eerste kennismaking met wijn er eentje is waarbij ze kiezen voor een soort dat makkelijk drinkbaar is. Niet al te uitgesproken van smaak, niet te droog en zeker niet te zwaar. Een Spaanse witte wijn valt bijvoorbeeld vaak goed in de smaak, doordat deze wat aan de zoete kant kan zijn. Zoet, dat is een smaak waar we vanaf onze jongste jeugd mee opgroeien, en die we meestal als vertrouwd en lekker beschouwen. Een wijn die wat zoetig smaakt heeft op jongere leeftijd dan ook vaak de voorkeur, en wordt als lekkerder beschouwd dan een stevige rode wijn, al kunnen smaken natuurlijk verschillen.

Naarmate we ouder worden, maken we kennis met meer smaken. Meer uitgesproken smaken, die we door er regelmatig mee te ‘oefenen’ steeds meer gaan waarderen. Hierdoor kan het zo zijn dat je qua eten opeens dingen lust waar je vroeger niet aan moest denken. En ook je wijnsmaak kan hierdoor zeker veranderen. Ging je vroeger de meer uitgesproken varianten uit de weg, vind je ze nu juist lekker en interessant, met allerlei smaaksensaties die je nog niet eerder ervaarde.


Hoe probeer je nieuwe smaken uit?

De enige manier om te ontdekken of jouw wijnsmaak in de loop der jaren veranderd is, is door eens een ander soort wijn te proberen dan je tot nu toe dronk. Om eens voor een drogere witte wijn te kiezen, of juist eens rode wijn te proberen. Geef jezelf de tijd om even aan de smaken te wennen, en zie het als een avontuur. Een wijnpakket kan een goede manier zijn om nieuwe wijnen te leren kennen, zeker als er veel verschillende varianten in te vinden zijn. Probeer ze rustig uit, leer te herkennen welke smaaktonen je goed bevallen, en welke wat minder. Stapje voor stapje ontwikkel je zo je smaak, en ga je wijnen ontdekken die tegenwoordig veel beter bij je passen dan de wijn die je al drinkt sinds je jonge jaren. Er valt in de wijnwereld altijd wel iets nieuws te ontdekken!

Bron Unsplash @mathildelangevin

Ben jij een wijnliefhebber?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram