De prijs van aardgas is op recordhoogte. De verwachting is dat de prijs nog meer kan stijgen vanwege de snel slinkende gasvoorraden. Het afgelopen jaar hebben we meer verstookt vanwege een lange koude periode. Het wordt dus zuinig aandoen waardoor het verbruik minder wordt.
Duurzaamheid is troef
Bij de aanschaf van een nieuwe verwarming wordt de keuze meer en meer bepaald door duurzaamheid en klimaatneutraal stoken. In 2030 moeten we in Nederland van het gas af of dient het gasverbruik drastisch te zijn gedaald. Omdat een ketel gemiddeld 15 jaar mee gaat is de keuze van een klimaat neutrale ketel actueel geworden. Daarbij wordt de gasprijs steeds duurder zeker vanwege de oplopende belastingdruk. Deze belastingheffing bedraagt al meer dan de helft van de gasprijs.
Hybride ketel
Een tussenstap is een hybride ketel waarbij de verwarming bij extreem koude perioden kan omschakelen naar gas. Voor het overgrote deel wordt een woning dan verwarmd door een elektrisch aangedreven warmtepomp. Volgens Natuur en Milieu kan met een hybride warmtepomp tot 70 procent op aardgas worden bespaard. Daardoor gaat ook de CO2-uitstoot flink omlaag.
Hoog of laag
Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp omdat er geen nieuwe radiatoren nodig zijn. Het probleem voor bestaande woningen is het ontbreken van vloerverwarming in de woning. In feite zijn bij bestaande woningen twee mogelijkheden. Een hoog temperatuur warmtepomp met behoud van de bestaande radiatoren of een laag temperatuur warmtepomp met nieuwe radiatoren en goede isolatie.
Verschil in warmtepompen
Een LT-warmtepomp verwarmt water tussen de 30 en 45 graden en is de meest zuinige manier van verwarmen. In vergelijking met een traditionele Cv-ketel is het vijf keer zo efficiënt. Een HT-warmtepomp verhit het water tot 80 graden met een minimum van 50 graden. Hierdoor is deze methode minder zuinig dan de laagtemperatuur variant, maar nog zo’n driemaal efficiënter dan een Cv-ketel.
Radiator wordt groter
Een lage temperatuurverwarming vereist grotere radiatoren zoals een convector radiator. Het watervolume is een stuk minder waardoor deze radiator sneller opwarmt. Een veel geleverde LT-radiator is de Thermrad Super-8 plateau type 33. De radiator levert de benodigde warmteafgifte bij lagere temperatuurverwarming.
Het verwarmen met Lage temperatuur radiatoren vereist wel een goede isolatie van de woning zodat de warmte in de woning wordt behouden. Vooral vloerisolatie, HR++glas en isolatie van de spouwmuren is nodig om de woning comfortabel te krijgen.