Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een andere manier van het verwarmen van je woning. Infrarood verwarming zijn panelen aan de wand of de vloer die door middel van elektriciteit warmte afgeven in een ruimte. Deze manier van verwarmen warmt geen lucht op, maar wel dieren, mensen en voorwerpen.

Doordat je elektriciteit gebruikt, gebruik je minder gas. Infrarood verwarming kan een alternatief zijn voor het besparen op de kosten, bijvoorbeeld. Hoe werkt infrarood verwarming? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel leggen we het je uit.


Bron Pexels – Rachel Claire

Wat is infrarood verwarming?

Infraroodverwarming is een type verwarming die je direct kunt voelen, net zoals stralingswarmte van de zon. Dit soort warmte wordt opgeslagen door meubels, wanden en vloeren die hun warmte weer afgeven aan de lucht. Infrarood verwarming komt in de vorm van wand- en plafondpanelen. Door middel van een elektrische aansluiting kun je dit paneel aan- en uitzetten. Een infrarood wandpaneel is bijvoorbeeld ideaal in de badkamer.


Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

  • Infraroodverwarming gebruik je daar waar je bent. Wanneer je deze verwarming bijvoorbeeld op basistemperatuur van 17 graden celsius zet, hoef je de thermostaat alleen op 20 graden te zetten als je er ook echt bent. Zo bespaar je energie en verwarm je duurzaam je huis.
  • Infraroodverwarming is mooi en onderhoudsvrij. De tijd van lelijke, conventionele radiatoren zijn voorbij. Infraroodpanelen zijn strak en ook nog eens onderhoudsvrij.
  • Infraroodverwarming ruik en hoor je niet. Soms kan je de radiator erg ruiken als je deze aanzet, of je hoort het water stromen. Bij infraroodverwarming hoor en ruik je niks, omdat het op elektriciteit gaat. 
  • Infraroodverwarming is makkelijk te monteren. Met een draadloze thermostaat kun je de panelen zo aansluiten met een stekker en monteren op de gewenste plek. 

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?

  • Het is een nieuwe manier van verwarmen, dus je moet wennen aan hoe je jouw infrarood panelen het beste kunt instellen qua temperatuur.
  • Je kunt niet gemakkelijk een heel huis verwarmen met infraroodverwarming.
  • In de meeste gevallen is een plafond de beste plek voor infraroodverwarming. Dit vraagt natuurlijk wel om enige draagkracht van het plafond.

Twijfel je of je infraroodverwarming voor jou is? Vraag dan altijd eerst advies bij een expert op over je wensen en woonsituatie.

Bron Pexels –Taryn Elliott

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram