Hoe maak je je tuin klaar voor de winter?

Hoe maak je je tuin klaar voor de winter?

Nu de winter nadert, is het tijd om je tuin klaar te maken voor het koude weer. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je steentje bij dragen aan de natuur, je planten te helpen te overwinteren en je tuin voor het voorjaar op orde te houden.


Ruim je tuin op

Nu de dagen korter worden en de temperaturen beginnen te dalen, is het tijd om na te denken over het winterklaar maken van je tuin. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is het opruimen van dode bladeren en afval. Zo voorkom je dat ziekten en plagen in uw tuin overwinteren. Maar let op, verwijder niet alle bladeren! Daarnaast is het een goed idee om uw bloembedden te mulchen. Dit isoleert de wortels van uw planten en beschermt ze tegen de kou.


Bladeren laten liggen voor de egels

Veel mensen halen het liefst alle bladeren weg maar je moet ook zeker wat laten liggen voor de egels. Bladeren kunnen namelijk echter een waardevolle voedselbron zijn voor egels. In de herfst beginnen egels zich voor te bereiden op hun winterslaap door zoveel mogelijk te eten om hun vetreserves op te bouwen. Een dieet van voornamelijk insecten is niet genoeg om de winter door te komen, dus afgevallen bladeren vormen een belangrijke voedingsbron. Bladeren zijn ook een schuilplaats voor egels, zodat ze verborgen blijven voor roofdieren en warm blijven bij koud weer. Dus als u de volgende keer in de verleiding komt om de bladeren in uw tuin op te ruimen, denk dan eens aan de egels!

Bron Unsplash – anniespratt

Kies voor kunstgras

Een van de beste manieren om uw tuin winterklaar te maken zonder al te veel werk is door te kiezen voor kunstgras. In tegenstelling tot natuurgras hoeft kunstgras niet bewaterd, gemaaid of bemest te worden, waardoor het de hele winter groen en gezond blijft. Bovendien is kunstgras ook nog is duurzaam, zodat het zware sneeuwval en ijs kan weerstaan zonder beschadigd te raken. Als je op zoek bent naar een onderhoudsarme manier om uw tuin er de hele winter goed uit te laten zien, dan is kunstgras de juiste keuze.

Er zijn verschillende soorten kunstgrassen op de markt, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Eén soort kunstgras is gemaakt van synthetische materialen zoals plastic of nylon. Deze grassen zijn zeer duurzaam en zien er realistisch uit, maar ze kunnen duur zijn en soms wat moeilijker te leggen. Welk type kunstgras je ook kiest, ga je erin verdiepen zodat je weet welke het best bij jou en de locatie past.


Bescherm kwetsbare planten

Kwetsbare planten hebben tijdens de wintermaanden speciale zorg nodig. Ze zijn gevoelig voor schade door koude temperaturen, en ze kunnen ook uitdrogen door de wind en de zon. De beste manier om kwetsbare planten te beschermen is om ze voor de eerste vorst naar binnen te verplaatsen. Als je ze niet naar binnen kunt verplaatsen, moet je ze bedekken of inpakken. Je moet ze ook regelmatig water geven, vooral als het droog weer is. Door deze maatregelen te nemen kun je kwetsbare planten helpen de winter te overleven en in het voorjaar er weer volop van genieten.


Zet je tuinmeubels binnen of dek ze af

Je wilt natuurlijk niet ieder jaar nieuwe tuinmeubels kopen, daarom is het ook belangrijk dat je die of goed afdekt of desnoods binnen zet zodat ze de herfstige regendagen en koude winter overleven. Dit scheelt je ook een hoop schoonmaak werk in het voorjaar en die zorgt dat jij een stuk langer van je mooie meubels kunt genieten!

Bron Unsplash – eduardmilitaru

Heb jij je tuin al voorbereid voor het winterseizoen?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram