Het voorjaar is dé periode om het buiten schilderwerk te doen. De natte periode is voorbij en de zomertijd is ingegaan. Het voorjaar biedt de juiste temperatuur voor het buitenwerk. Verven met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden zorgt voor een goede droging. Verf niet in de volle zon maar ‘verf achter de zon aan’.
Periodieke controle
Houtwerk op het westen en zuiden hebben het meest te verduren. Goede buitenverf gaat gemiddeld zo’n 10 jaar mee, maar het is verstandig om de vijf jaar een grondige inspectie te doen. Buitenverf is een verf met een terpentinebasis. Het oplosmiddel zorgt ervoor dat de verf aangebracht kan worden. De terpentine verdampt bij het drogen.
Bestanddelen
Verf bestaat uit pigment wat de kleur bepaalt, additieven en harsen. Alleen het oplosmiddel, de terpentine vervliegt tijdens het droogproces. De andere ingrediënten vormen de beschermende verflaag. De hars zorgt voor de egale laag en is gemaakt van acryl of siliconen. Dankzij de additieven is de verf strijkbaar.
Droogtijd van verf
Door het droogproces komt de terpentine vrij en dat is schadelijk voor de gezondheid. Dit is de reden dat alkydverf niet of nauwelijks voor binnen gebruikt wordt. Voor binnen schilderwerk wordt latex of acrylverf gebruikt. Deze verf is minder schadelijk omdat het oplosmiddel op waterbasis is. Ook is er een groot verschil in droogtijd. Alkydverf heeft een lange droogtijd en is pas na één dag overschilderbaar. Latexverf heeft een droogtijd van enkele uren.
Grond- en aflakverf
Buitenverf heeft meer te lijden door weersinvloeden. De hars in de verf moet voldoende flexibel zijn om bestand te zijn tegen temperatuurverschillen, zonlicht en vocht. Het voorkomt dat de verflaag scheurt of afbladdert. Buitenschilderwerk kent een grond- en een aflakverf. Voor het aflakken wordt bijna altijd een hoogglansverf gebruikt. Hoogglans heeft een mindere vuilaanhechting dan zijdeglans.
De kleur van het houtwerk is erg bepalend voor het uiterlijk van de woning. De kleur wordt meestal bepaald door de omgeving. De meest gebruikte kleur is nog steeds wit. Maar in wit zijn er veel verschillen zoals zuiverwit, crèmewit en spierwit. Lichte kleuren zijn beter bestand tegen weersinvloeden en zonlicht dan donkere kleuren.
Super fijn artikel, wij hadden een duif die een nest op onze ladder had gemaakt (onder onze overkapping) die is sinds gisteren uitgevlogen dus eindelijk kan ik alles opnieuw gaan witten. Dus onze overkapping ga ik opnieuw witten en onze schuur en opnieuw het grijze vlak eronder aanbrengen.