Een lekker gerecht met basmatirijst!

Een lekker gerecht met basmatirijst!

Basmatirijst is een veelzijdig ingrediënt waar je eindeloos mee kunt variëren. Van een Indonesische Nasi Goreng tot een Turkse kip Pilav. De nootachtige smaak en het bloemige aroma van basmatirijst vormen de perfecte basis voor talloze gerechten. Een van die gerechten, die eigenlijk niet mag ontbreken in je repertoire, is curry.

Of je nu voor vis, vlees of vegetarisch gaat, Indiaas of Thais, mild of pittig: een curry kun je helemaal naar je eigen smaak maken. Lees hier hoe je dit lekkere gerecht met basmatirijst in drie basisstappen maakt! 


De rijst

Wist je dat je basmati rijst het beste eerst grondig kunt spoelen voordat het de pan in gaat om te koken? Zo verwijder je namelijk overtollig zetmeel van de korrels die de rijst mooi los en luchtig houdt als je het gaat koken. Gebruik vervolgens een verhouding van één deel rijst op twee delen water en voeg een snufje zout toe voor extra smaak. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de rijst even stomen nadat het water is opgenomen, zodat de structuur nog zachter en smeuïger wordt.

Bron Pexels –  Alesia Kozik


De currysaus

Op websites zoals Asian Food Lovers kun je inspiratie opdoen voor allerlei smaakvolle sauzen en recepten. Als je kiest voor een kant-en-klare boemboe of andere kruidenpasta, is de basis van je saus al samengesteld en hoef je alleen maar je favoriete vis, vlees, tofu of groente toe te voegen. Met een rijke kokosmelk kun je de saus vervolgens wat romiger maken als deze erg kruidig is of misschien voeg je juist wat chili toe voor een pittige kick. Maak je je currysaus liever zelf? Onthoud dan dat ui, knoflook en gember de basis vormen, aangevuld met specerijen en een vloeibare component als bouillon, yoghurt of tomaat.


Bijgerechten

Wat veel mensen niet weten, is dat curry traditioneel slechts een onderdeel is van een hoofdmaaltijd. De bijgerechten mogen dan ook niet ontbreken. Serveer bij de curry met rijst bijvoorbeeld een broodsoort als naan of papadums en zeker bij pittige curry’s is een verkoelende raita een geliefd bijgerecht: een frisse saus die je heel makkelijk zelf kunt maken door kleine stukjes munt en komkommer te mengen met yoghurt. Met deze drie basiscomponenten zet je telkens een heerlijke curry met basmatirijst op tafel!

Bron Pexels – cottonbro studio


Wat vind jij een lekker recept met rijst?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Instagram