Druppels
!

Druppels
!

Virologen, microbiologen en epidemiologen gaan er tot nu toe van uit dat de overdracht van SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt, hoofdzakelijk gebeurt via de grotere druppels die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten.

Die druppels vallen binnen anderhalve meter op de grond of op oppervlakken. Een geïnfecteerde die met iemand anders praat, kan diegene besmetten doordat die druppels in zijn mond of keel belanden.


Besmetting

Daarnaast kunnen besmette druppels direct, of indirect via deurklinken, tafels en lichtknopjes, op de vingers van een ander terecht komen en diegene infecteren. Een derde manier van overdracht is via kleine druppeltjes uit de luchtwegen, zogenoemde aerosolen. Die vallen niet op de grond, maar kunnen uren door de lucht zweven. 


Bron Unsplash

Druppels


Die fijne druppels kunnen in de lucht blijven hangen. In een ruimte waarin een raam en een deur tegen elkaar waren opengezet, was het aantal fijne druppeltjes na dertig seconden gehalveerd, maar zonder ventilatie duurde dat vijf minuten. Verspreiding van het coronavirus via aerosolen en ventilatie worden vaak in één adem genoemd. Goede ventilatie zorgt voor minder viezigheid in de lucht. En dus ook voor minder rondzwevende virusdeeltjes, waardoor de kans op besmetting afneemt.

Meten

Luchtvochtigheid meten door strooming.nl is een goede mogelijkheid. Met dataloggers wordt over een bepaalde periode de luchtvochtigheid gemeten om te controleren of de luchtvochtigheid binnen de juiste waarde blijft. Er zijn diverse mogelijkheden om problemen met luchtvochtigheid op de lossen, zoals een luchtbevochtiger of ontvochtiger of het inregelen van de huidige klimaatinstallatie. Een goede luchtvochtigheid vereist in ieder geval een juiste ventilatie.

Ventileren

Om te ventileren heb je toevoer en afvoer van lucht nodig. Dat kan natuurlijk of mechanisch gaan. Een open raam zorgt voor natuurlijke aanvoer en afvoer. Natuurlijke aanvoer kan ook met raam- of gevelroosters maar vaak wordt de lucht mechanisch afgevoerd om te kunnen beïnvloeden hoeveel verse lucht er doorstroomt. Een nadeel is dat je binnenkomende buitenlucht niet filtert. Met een volledig mechanisch ventilatiesysteem wordt onafhankelijk van de buitenomstandigheden een gegarandeerde hoeveelheid verse lucht aangevoerd en wordt de lucht gefilterd. Er zijn systemen die zelf CO2 meten en afhankelijk hiervan meer of minder ventileren. 

Recirculatie is iets anders dan ventilatie. Een recirculatiesysteem kan koelen, verwarmen, bevochtigen of filteren en brengt behandelde lucht weer terug de ruimte in. Het voegt geen verse lucht toe zoals een airco. 

Bron Unsplash

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram