Droog, normaal of vet: hoe weet je welk huidtype je hebt?

Droog, normaal of vet: hoe weet je welk huidtype je hebt?

Iedere huid is anders. En het is belangrijk om vast te stellen wel huidtype jij hebt, zodat je de juiste huidverzorging kunt toepassen. Voorkom het gebruik van de verkeerde producten! Dit kan namelijk zelfs averechts werken. Hoe achterhaal je welk huidtype je hebt? Check deze tips.


Welke verschillende huidtypen zijn er?

Allereerst is het noodzakelijk om te weten welke huidtypen er allemaal zijn. De meest genoemde typen zijn de droge, normale en vette huid, gebaseerd op de hoeveelheid vocht en vet in de huid. De droge huid heeft een fijne structuur en trekt snel, bijvoorbeeld na wassen of douchen. Dit huidtype is gevoelig voor schraalte. Ook schilfering kan optreden bij een zeer droge huid. De normale huid is goed in balans, met een goede teint en kleine poriën. Dit wordt ook wel als de ideale huid gezien. De vette huid heeft grove poriën en een te sterke glans. Dit ontstaat door een overproductie van talg. Ook puistjes en mee-eters treden vaak op. Daarnaast is er nog de gecombineerde huid, die bestaat uit twee huidtypen. Zo kunnen de wangen en het gebied rondom de ogen droog zijn, maar de neus en het voorhoofd juist vet.

Als laatste is er nog de gevoelige huid, die vaak door elkaar wordt gehaald met de droge huid. De gevoelige huid is snel geïrriteerd, door bijvoorbeeld kou, zonlicht, verwarming of stress. Deze huid heeft extra veel aandacht nodig. Ieder huidtype vraagt weer om andere skincare, zoals ook wel duidelijk wordt uit deze kenmerken. Verzorgingsproducten kennen verschillende bestanddelen per type huidverzorging. Let hier daarom altijd goed op bij de keuze voor producten, zoals een cleanser. Je hebt veel meer baat bij de producten als deze geschikt zijn voor jouw huid.


Bron Pexels – Vasiliy Skuratov


Kijk en luister goed naar je huid

Door goed naar je huid te kijken, kun je vaak al vaststellen welk huidtype jij hebt. Let op de bovenstaande kenmerken: waar is sprake van bij jouw huid? Je kunt ook naar je huid leren luisteren, door te achterhalen welke behoeftes jouw huid heeft. Is je huid bijvoorbeeld pijnlijk na het douchen? Grote kans dat je huid droog is, want dan trekt de huid. Heb je een sterk glimmende huid en snel onzuiverheden? Dan is de kans juist weer groot dat je een vette huid hebt. Heb je vrijwel nooit ergens last van? Het is logisch dat je dan een normale huid hebt, met maar weinig problemen. Als je een gevoelige huid hebt, zit dit helaas wel anders, en ook dit zal je direct opvallen. Maar je moet er wel even de tijd voor nemen om dit vast te stellen. En vergeet ook niet dat je huidtype kan veranderen door de jaren heen. Zo kan het best zo zijn dat je in je puberjaren een vette huid hebt, maar dat dit later verandert in een normale of droge huid.


Naar de dermatoloog

Vind je het moeilijk om je huidtype vast te stellen of wil je er 100% zeker van zijn dat je dit correct vaststelt? Dan is het verstandig om een dermatoloog te bezoeken. Zo’n expert heeft kennis van zaken en kan perfect inschatten welk huidtype jij hebt. Zeker als je last blijft hebben van onzuiverheden of juist van droge plekken, kan zo’n bezoek geen kwaad. Een dermatoloog kan je ook meteen informeren over de juiste producten en skincare routine.


Bron Pexels – Chermiti Mohamed


Welk huidtype heb jij?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram