Dit moet je weten over radiatoren


Dit moet je weten over radiatoren


Radiatoren worden in nieuwbouwwoningen bijna nooit meer opgeleverd. De radiator is eigenlijk in de ban gedaan, omdat de meeste nieuwbouwwoningen van vloerverwarming zijn voorzien. Ja, ook op de eerste verdieping. Tegenwoordig is het ook mogelijk om te kiezen voor wandverwarming.

Bij de zogeheten nul-op-de-meterwoningen is energieneutraal wonen erg belangrijk. Hierdoor krijgt de lage temperatuur verwarming (LTV) de voorkeur, zoals een warmtepomp. In dit artikel vertel ik er meer over. Lees snel verder!


Minder warm systeem

De meeste woningen worden in Nederland nog steeds met een hoog temperatuur verwarming (HTV) verwarmd. Het water dat door de radiatoren stroomt wordt op zo’n 70-80 graden Celsius verwarmd. Dit maakt de LTV-verwarming een stuk interessanter, omdat het water dat door deze radiator stroomt ‘slechts’ wordt verwarmd tot maximaal 55 graden Celsius. Vloerverwarming is dus vooral een goed warmte instrument, omdat het via een groter oppervlakte de warmte afgeeft.

Vloerverwarming is een ruimte winner

Toch is het besluit voor vloerverwarming vooral gelegen in het niet hoeven plaatsen van radiatoren. Het buissysteem is niet zichtbaar en je houdt meer ruimte over om de kamer leuk in te richten. En zeg nou zelf, een radiator is voor het oog ook niet zo heel fraai, toch? Ook neemt het comfort toe vanwege de stralingswarmte, omdat de vloer warm aanvoelt. Dat betekent geen koude voetjes meer in de winter! Vloerverwarming heeft wel wat meer tijd nodig om op temperatuur te komen. Een radiator geeft daarentegen sneller de gewenste temperatuur.


Bron Pexels.com

Compacte radiatoren

Radiatoren zijn er in verschillende soorten, afmetingen en designs. Het meest bekend zijn de paneelradiatoren die in grote of compacte vormen leverbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de thermrad compact 4 plateau paneelradiator met vlakke omkasting. Deze radiator wordt vooral geplaatst in kleinere ruimtes, zoals de toiletruimte.

LT-radiatoren

Radiatoren waren voorheen uitsluitend geschikt voor de conventionele hoge temperatuur verwarming. Als alternatief voor de dure vloerverwarming zijn er ook lage temperatuur radiatoren. Ze worden dan vooral gebruikt voor de kamers op de eerste of tweede verdieping. Ze werken op een soortgelijke manier als vloerverwarming, omdat de radiatoren een groter oppervlakte bestrijken. Een combinatie van vloerverwarming en radiatoren is nog niet zo gek. Met radiatoren in een ruimte kan de temperatuur zelfstandig geregeld worden door het gebruik van thermostaatkranen. Ook voor badkamers is een zelfstandige instelling natuurlijk prettig, als je gebruik maakt van de douche en de badkamer kortstondig wilt verwarmen.


Bron – @gaellemarcel

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Instagram