Dit is wat je nodig hebt om duurzaam te koken!

Dit is wat je nodig hebt om duurzaam te koken!

Duurzaam koken wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Milieubewuste keuzes maken begint vaak in de keuken, omdat er zoveel mogelijkheden zijn om energie te besparen, verspilling te verminderen en groenere alternatieven te kiezen. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of net begint, er zijn tal van manieren om bewuste keuzes te maken die het milieu ten goede komen. Dit artikel beschrijft een aantal praktische tips die je meteen kunt toepassen om je kookgewoonten duurzamer te maken!


Kook met inductie

Een van de eerste stappen naar duurzame keuken praktijken is koken met inductie. Inductiekookplaten zijn energie-efficiënter dan traditionele gasfornuizen omdat ze direct de pan verwarmen en geen warmte verspillen aan de omgeving. Wist je dat inductiekookplaten tot wel 70% minder energie verbruiken?! Dit heeft niet alleen een positief effect op je energierekening, maar vermindert ook je ecologische voetafdruk. Daarnaast zijn inductiekookplaten vaak sneller in het verwarmen van voedsel, wat betekent dat je minder tijd en energie verspilt aan wachten tot je water kookt of je pan heet genoeg is. Vooral het hebben van een braadpan inductie, kan een groot verschil bieden in het energieverbruik.


Haal duurzame producten

Een andere belangrijke factor in duurzaam koken is de keuze van producten die je gebruikt. Probeer producten te kopen die lokaal en seizoensgebonden zijn. Lokale producten hebben vaak minder transportkilometers afgelegd, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Seizoensgebonden producten zijn vaak verser en vereisen minder energie-intensieve methoden om ze te kweken. Kies daarnaast ook voor biologische producten wanneer mogelijk. Biologische landbouwmethoden hebben doorgaans een kleinere ecologische voetafdruk en dragen bij aan een betere bodemgezondheid. Duurzaam eten betekent ook minder vlees en vis consumeren, aangezien de productie van dierlijke producten vaak veel middelen verbruikt en aanzienlijke vervuiling veroorzaakt.

Bron Pexels – Ksenia Chernaya


Kook met de deksel op de pan

Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar het gebruik van een deksel op je pannen kan enorm bijdragen aan energiebesparing. Door de deksel op de pan te houden, wordt de warmte beter vastgehouden, wat resulteert in kortere kooktijden en minder energiegebruik. Dit geldt niet alleen voor het koken van water, maar ook voor het bakken en braden van voedsel. Het heeft een dubbel voordeel; je bespaart niet alleen energie, maar je eten wordt ook sneller gaar en blijven de voedingsstoffen beter behouden. Deze simpele handeling kan een groot verschil maken als je het over de lange termijn toepast. Vooral als je een pannenset inductie gebruikt tijdens het koken, is het handig de deksel erop te houden. 


Zorg voor zo weinig mogelijk voedselverspilling

Voedselverspilling is een groot probleem in veel huishoudens, maar gelukkig zijn er talloze manieren om dit te beperken. Begin met het plannen van je maaltijden en maak een boodschappenlijstje om impulsaankopen te vermijden. Bewaar restjes in goed afgesloten bakjes en gebruik ze binnen een paar dagen, of vries ze in voor later gebruik. Creatief worden met restjes kan verrassend leuke en nieuwe gerechten opleveren! Vergeet ook niet dat je groente- en fruitafval kan composteren, wat niet alleen je afval vermindert, maar ook je tuin ten goede komt. Een ander belangrijk aspect is het controleren van de houdbaarheidsdata en het op de juiste manier bewaren van voedsel om bederf te voorkomen.

Bron Pexels – Andrea Piacquadio


Sta jij graag in de keuken?

Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram