Alles wat je moet weten over zelfbruiners

Alles wat je moet weten over zelfbruiners

Tegenwoordig worden we steeds meer gewezen op het feit dat zonnen bepaalde risico’s met zich meeneemt. Zo moet je ervoor zorgen dat je een goede zonnebrandcrème gebruikt. Voorkomen dat je verbrandt, is belangrijk, omdat verbranden blijvende schade in je huid achterlaat.

Onder andere hierom worden zelfbruiners de laatste tijd steeds populairder. Met zelfbruiners bereik je hetzelfde resultaat, een mooi en gezond zomers kleurtje, maar dan zonder de risico’s. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zelfbruiners. Hoe werken ze precies, welke soorten zelfbruiners zijn er en hoe breng je ze het beste aan. Lees snel verder over alles wat je moet weten over zelfbruiners.


Bron @mialiamani Unsplash

Hoe werkt een zelfbruiner precies

Het werkende stofje in zelfbruiners is DHA. Dit staat voor dihydroxyaceton. Deze stof wordt al sinds 1973 gebruikt voor zelfbruiners en is helemaal veilig verklaard door de Europese Unie sinds 2010. Wat DHA doet, is dat wanneer het op de huid wordt gesmeerd, er een reactie ontstaat met de aanwezige aminozuren en eiwitten van de bovenste huidlaag. Deze huidlaag bestaat uit dode huidcellen. Het resultaat van de reactie tussen DHA, eiwitten en aminozuren is een bruine kleur. Hoe meer DHA in je zelfbruiner zit, des te bruiner het resultaat. Wel kan het zo zijn dat wanneer je een hele witte huid hebt en vooraf niet goed gescrubt en gehydrateerd hebt, de zelfbruiner wat oranje kan uitvallen. Dit kan ook gebeuren als je een zelfbruiner met teveel DHA voor jouw huidskleur gebruikt. De bruine kleur verdwijnt vanzelf wanneer je je dode huidcellen kwijt raakt.

Welke soort zelfbruiners zijn er

Met de tijd zijn zelfbruiners en technieken steeds beter en natuurlijker geworden. Je hebt ze inmiddels in alle vormen en maten. Crèmes, mousses, gels, foams, doekjes, sprays, bodylotion, gezichtscrème en ga zo maar door. Er zijn ook verschillende namen en technieken voor. Zo heb je spraytan, airbrush tan, nepbruin en UV-vrij bruinen. Wanneer je liever niet van heel wit naar super zongebruind wilt gaan, dan is er een manier om het proces geleidelijker te laten gaan. Je kunt dan het beste een bodylotion met zelfbruiner gebruiken. Je smeert je zo iedere dag in en wordt langzaamaan een klein beetje bruiner. Wanneer je liever meteen en duidelijk resultaat wilt, kun je het beste kiezen voor de spraytan. De behandeling wordt gedaan door een professional, zodat je later niet met allerlei strepen op je huid zit.

Hoelang blijft je zelfbruiner zitten

Wanneer je een zelfbruiner toepast, kan het één tot zes uur duren voordat je resultaat ziet. De duur van het effect van zelfbruiners hangt ook af van het type dat je gebruikt. Sommigen geven direct resultaat, maar spoel je er na één keer douchen af. Anderen kunnen tot drie weken lang effect hebben. Ook hangt de duur af van of je vaak in het water te vinden bent of hoe vaak je doucht. Wanneer je een heel droge huid hebt, kan het ook zijn dat je eerder de bruine kleur verliest.


Bron @wilstewart3 Unsplash

Zelfbruiner aanbrengen

Het kan voorkomen dat je zelfbruiner gebruikt en later merkt dat je een bepaald deel van je arm niet goed hebt ingesmeerd en dat er strepen zijn ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je het smeren van zelfbruiner zorgvuldig doet. Voordat je begint, is het handig een beetje van de zelfbruiner op een stukje van je huid te smeren wat je niet snel zult zien. Zo kun je testen of je geen allergische reactie krijgt van het product. Ook is het belangrijk, zoals al eerder genoemd, dat je van te voren jezelf goed scrubt. Dit helpt bij het behalen van een beter en langer resultaat. De reden hiervoor is dat je met de scrub alle dode huidcellen weghaalt en zo begint op een egale huid.

Ook een goede hydratatie van te voren is belangrijk. Doe dit een dag van te voren, zodat je huid op het moment van het gebruiken van de zelfbruiner in optimale staat is. Een belangrijke tip: gebruik je zelfbruiner niet wanneer je haast hebt. Het is een secuur werkje dus neem lekker je tijd. Als je niet wilt dat de palmen van je handen meekleuren, dan kun je het beste een doekje (tanning mitt) of handschoen gebruiken om de zelfbruiner aan te brengen. Zorg dat je alles goed en egaal uitsmeert en geen plekjes vergeet. Maak voor het beste resultaat draaiende bewegingen. Let er op dat je niet overal even dik smeert. De binnenkant van je armen en je oksels bijvoorbeeld worden normaal gesproken ook niet even bruin als de rest van je lichaam. Ook met je gezicht moet je opletten. Gebruik daarvoor een speciale zelfbruiner voor het gezicht zoals zelfbruiner druppels. Deze druppels kan je mengen met jouw dagelijkse cosmetische producten om geleidelijk aan een glow op te bouwen.

Bron @maciejserafinowicz Unsplash

Zit je vakantie erop en had je graag met een mooi gebruind tintje op je werk willen verschijnen? Ga dan aan de slag met deze handige tips en zelfbruinen!

Dit artikel is deels geschreven in samenwerking met Bodyskin LLC


Heb jij wel is zelfbruiner gebruikt?
Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram