Alles wat je moet weten over een VKL-certificaat

Alles wat je moet weten over een VKL-certificaat

Als ondernemer streef je naar een bewezen efficiënte, duurzame en veilige organisatie. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar net zo goed voor je werknemers. Het kan je bovendien nieuwe klanten opleveren als je voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.

Om de buitenwereld te laten zien dat je goed en verantwoord bezig bent, kun je een certificaat aanvragen. Het VKL-certificaat is hier een voorbeeld van. In deze tekst vertellen wij alles wat je moet weten over deze certificering.


Wat is het VKL-certificaat?

Veel ondernemers denken al snel aan een ISO 9001 certificering, ISO 14001 certificering of ISO 45001 certificering als het op certificaten aankomt. Een VKL-certificaat is wat dat betreft minder bekend. Daarom leggen we je eerst uit wat dit precies is. Om te beginnen moet je weten dat VKL staat voor Voedselkwaliteit Loonwerk. Daarom verbaast het je misschien niet dat dit certificaat bedoeld is voor bedrijven die actief zijn binnen de agrarische loonwerksector. Loonwerkers die in het bezit zijn van deze certificering, tonen aan dat ze voldoen aan de veiligheidseisen met betrekking tot de landbouw en handel.


Wel of niet nodig?

Sommige loonwerkers weten als geen ander dat ze een VKL-certificering nodig hebben, maar niet iedereen is direct overtuigd. Bestaan de activiteiten binnen je bedrijf voornamelijk uit het verrichten van werkzaamheden met, aan of door machines voor zowel plantaardige als dierlijke productie? Dan heb je baat bij een VKL-certificaat.

Bron Pexels – cottonbro studio


Twee verschillende niveaus

Ben je agrarische loonwerker en overweeg je dit certificaat aan te vragen? Dan moet je weten dat deze certificering bestaat uit twee niveaus: VKL* en VKL**. Bij het eerste niveau gaat het om een certificering voor het minimaal noodzakelijk. Dit houdt in dat je de voorschriften naleeft die betrekking hebben op de bedrijfsactiviteiten. Het tweede niveau gaat een stapje verder, want hierbij wordt ook getoetst op de aanwezigheid en uitvoering van de bedrijfseigen risico-inventarisatie en -analyse. Uiteraard geldt: hoe hoger het niveau van de VKL certificering, hoe beter jij je zaakjes op orde hebt.


Voordelen van een VKL-certificering

Omdat er kosten verbonden zijn aan het aanvragen van een VKL-certificering, twijfel je misschien of je het certificaat aan moet vragen. Baseer je keuze niet op de prijs, maar kijk liever naar de voordelen die dit certificaat met zich meebrengt. Het grootste voordeel is dat je hiermee aantoont dat je bedrijf voldoet aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid en arbeidshygiëne. Daarbij komt dat het certificeringssysteem geborgd wordt door Cumela Nederland, erkend is door GLOBAL GAP en voldoet aan de eisen van de European General Food Law en HACCP-criteria.


VKL-certificaat aanvragen

Ben je inmiddels overtuigd van het nut van een VKL-certificaat voor jouw bedrijf? Dan wil je vast en zeker ook weten wat je hiervoor betaalt. Omdat er een aantal factoren meespelen, verschilt de prijs per bedrijf. Gelukkig kun je bij Normec een offerte aanvragen, zodat je een nauwkeurige inschatting van de prijs krijgt. Vul je gegevens in, selecteer ‘VKL’ en verstuur je aanvraag. Als je dit gedaan hebt, ontvang je binnen een paar dagen een offerte op maat.

Bron Pexels – Ann poan


Volg:
.
Laura Louise
Laura Louise

Fablouise.nl is de plek waar ik dagelijkse mijn liefde en inspiratie kwijt kan. Beauty reviews, toffe DIY’s, receptjes, de laatste fashion nieuwtjes en een overdosis aan lifestyle!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram