
Veel mensen zijn gek op een goed glas rode wijn. Geldt dit ook voor jou? Dan schenk je regelmatig een glaasje in. Als dit inderdaad het geval is, heb je thuis misschien ook wel een wijnvoorraad. Om optimaal te genieten van een rood wijntje, moet je deze wijn op de juiste manier bewaren. Maar hoe doe je dit eigenlijk? In deze tekst vertellen wij je alles over het bewaren van rode wijn!
Direct consumeren of laten liggen?
Je hebt misschien weleens gehoord dat een rode wijn beter wordt als je hem eerst nog even laat liggen. Er zijn inderdaad rode wijnen waar dit voor geldt, maar voor de meeste gaat dit niet op. Tegenwoordig worden de meeste rode wijnen namelijk gemaakt voor een snelle consumptie. Dit betekent dat je ze vrijwel direct na aankoop kunt consumeren. Voor sommige dure, rode wijnen geldt wel dat ze beter smaken als je ze eerst nog een tijdje laat liggen. Het gaat hier vaak uitsluitend om kwaliteitswijnen. Deze koop je niet in de supermarkt of slijterij.
De beste plek om rode wijn te bewaren
Net als voor witte wijn en rosé moet je rode wijn ook op de juiste manier bewaren. Maar wat is de beste plek om bijvoorbeeld een Grand Cru wijn te bewaren? Dat verschilt, maar onze voorkeur gaat uit naar een wijnkelder of wijnklimaatkast. Als je deze niet hebt, zorg er dan voor dat je rode wijn altijd bewaart bij een temperatuur van 10 tot 12 graden.
Zet de fles nooit rechtop neer, maar bewaar hem altijd liggend. Doordat de kurk dan constant in aanraking komt met de wijn, droogt hij niet uit. Als dit wel gebeurt, kan hij krimpen en dat zorgt ervoor dat er zuurstof in de fles komt. Bewaar rode wijn bovendien altijd op een donkere plek waar hij niet blootgesteld wordt aan trillingen.

Bron Pexels – Julia Kuzenkov
Houdbaarheid van rode wijn
De meeste wijnen zijn tegenwoordig maximaal twee jaar houdbaar. Dit geldt niet alleen voor een Sancerre, maar ook voor een Merlot, Primitivo, Cabernet Sauvignon, Tempranillo en Syrah. Toch is het advies vaak om ze binnen een jaar te consumeren, zeker als het om lichte rode wijn gaat. Krachtige rode wijn blijft meestal twee tot zes jaar goed. Wil je ervoor zorgen dat de wijn zo lang mogelijk lekker blijft? Bewaar hem dan op de juiste manier.
Wat doe je met een geopende fles?
Heb je een fles rode wijn geopend, maar is hij nog niet helemaal leeg? Spoel de rest dan niet door de gootsteen, want je kunt een geopende fles rode wijn prima bewaren. Doe dit alleen niet langer dan drie dagen. Sluit de fles om te beginnen af. Dit kan met de kurk, maar ook met een wijnstopper. Er komt zo minder zuurstof bij en dat zorgt ervoor dat de smaak beter behouden blijft. Waar je rode wijn normaal niet in de koelkast bewaart, kun je dit met een aangebroken fles beter wel doen. Haal hem vlak voor het serveren uit de koelkast, zodat hij iets op kan warmen.

Bron Pexels – Pixabay