Iedereen heeft wel eens onrustige nachten meegemaakt. Urenlang draaien en niet kunnen slapen. De volgende ochtend ben je allesbehalve ontspannen en opgeladen. Om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt, volgen hier 10 tips. Zo begin jij je dagen fit en uitgerust.
1. Slaapkamer inrichting
Zorg ervoor dat jouw slaapkamer rustgevend en uitnodigend is. De slaapkamer moet een ruimte zijn waarin jij je lekker kan terugtrekken. Meubilair zoals bureaus en wasdroogrekken horen daar niet thuis, ze herinneren je alleen maar aan onvoltooide taken van de dag. Discrete kleuren in het wandontwerp, een goed matras en een opgeruimde omgeving bevorderen een goede nachtrust.
2. De kamertemperatuur aanpassen
Ook de temperatuur in de slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Een optimale slaapkamer temperatuur is 16°C tot 18°C. Voor degenen die de voorkeur geven aan een warmere nachtrust, is een temperatuur tot 20°C ook prima. Daarnaast is het belangrijk om minstens 15 minuten te ventileren voordat je gaat slapen. Zo zorg je voor voldoende zuurstof en slaap je rustiger.
3. Stil & donker
Verduister de ramen en schakel zoveel mogelijk ongebruikte elektronische apparaten uit, zodat er geen licht of geluid jouw slaap kan verstoren.
4. Voldoende beweging
Regelmatige lichaamsbeweging houd je niet alleen fit, maar verbetert ook jouw slaapgewoonten. Je lichaam wordt uitgedaagd en heeft hierna zelfs zijn slaap hard nodig. Je moet echter niet direct voor het slapengaan sporten, omdat dit slapen verslechterd.
5. Ontspanningstechnieken te gebruiken
Na een lange dag helpt ontspanning het lichaam voor te bereiden op de nachtrust. Technieken zoals yoga, progressieve spierontspanning of meditatie zijn ideaal.
6. Positief denken
Negatieve gedachten en stress zijn meestal de aanleiding voor slaapstoornissen. Laat deze stress los voor het slapen gaan. Doe dit door positieve afleiding te creëren. Stel je voor dat je op een ontspannende plek bent en probeer te ontspannen.
7. Elektronische apparaten uitschakelen
Gebruik geen tv, smartphone of tablet voordat je naar bed gaat. Zulke apparaten reactiveren het lichaam en verstoren de slaap. Bovendien remmen de blauwlichtcomponenten de productie van het slaaphormoon melatonine. Gebruik daarom in ieder geval de nachtmodus.
8. Zich aan het slaapritme houden en vaste rituelen volgen
Een gezonde slaap wordt bevorderd door vaste slaapgewoonten. Hetzelfde bed en de bedtijd stellen het lichaam in staat om zijn eigen ritme te ontwikkelen. Een vast ritueel, bijvoorbeeld een ontspannende ademhalingsoefening of een warm thee zonder cafeïne om het lichaam te laten weten dat het tijd is om naar bed te gaan.
9. Goed eten en drinken
Vermijd dranken met een hoog cafeïnegehalte na 16 uur. Alcohol voor het slapengaan verhoogt de kans op een onrustige nacht. Drink in plaats daarvan kruidenthee of warme melk. Deze zullen je slaperig en ontspannen maken. Eetgewoonten zijn belangrijk voor een goede nachtrust. Met een volle maag slaap je onrustig, dus zorg ervoor dat je minstens drie uur voor het slapen gaan eet of dat je zo weinig mogelijk kleine porties en licht verteerbaar voedsel eet.
10. Een slaapdagboek bijhouden
Er zijn talloze factoren en invloeden die van invloed zijn op de slaap en die jou, indien nodig, van jouw slaap beroven. Maak een slaapdagboek en schrijf je slaaptijden en opstaan tijden op, hoe je geslapen hebt, of je je uitgerust voelt en hoe je de dag hebt doorgebracht. Bij langdurige slaapstoornissen helpt dit om storende invloeden te herkennen en zo nodig op te lossen.
Een rustige slaap is essentieel voor jouw fysieke en mentale welzijn. Wanneer je graag meer wilt weten over dit onderwerp, kun je in dit gratis e-book uitgebreide informatie vinden.